Sepetinizde otomatik olarak uygulanan %10 indirimi hemen kontrol edin, bu fırsatı kaçırmayın! 🎉

Periodontoloji ve bu alanda kullanılan aletler

  • 0 yorum
Periodontoloji ve bu alanda kullanılan aletler

Periodontoloji, bir diş hekimliği dalıdır ve diş çevresindeki dokularla ilgilenir. Periodontoloji ve bu alanda kullanılan aletler, bu dokularda oluşan hastalıkların tedavisinde kullanılır.

Bu yazıda periodontolojinin ilgilendiği hastalıklar, tedavi yöntemleri ve periodontal aletler ile ilgili bilgi sahibi olacaksınız.

Periodontoloji nedir?

Periodontoloji, diş eti hastalıkları ve diş kökü çevresindeki kemiklerde meydana gelen hastalıkları tedavi eder. Buna periodontal hastalıklar denir. Aynı zamanda, dişi çevreleyen yumuşak ve sert dokuları da inceleyen bir alandır. Bu alanda uzmanlığını almış periodontoloji uzmanına ise periodontist adı verilir.

Periodontal hastalıklar çok çeşitli olmakla birlikte, diş eti iltihabı ve periodontitis bunlardan bazılarıdır. Diş eti hastalıkları belirtileri arasında kanayan, çekilen veya kızaran diş eti ve ağız kokusu yer alır. Ancak bu hastalıklar belirti vermeden de var olmaya devam edebilir. Bu sebeple düzenli diş hekimi kontrolü önemlidir.

Periodontoloji alanında kullanılan periodontal sond

Periodontal hastalıkların sebepleri nelerdir?

Periodontal hastalıkların pek çok sebebi olabilir. Bunlardan en temel olanı bakteri plağıdır. Sigara içilmesi de periodontal hastalık riskini arttırmaktadır. Bunun yanı sıra, sigarada bulunan maddeler, hastalık belirtilerini gizleyebilmektedir. 

Stres diğer nedenlerden biridir. Sigara gibi stres de risk faktörü oluşturup periodontoloji hastalıklarıyla savaşmayı güçleştirmektedir. Menopoz veya hamilelik gibi belirli dönemlerde hormon değişiminden kaynaklı olarak periodontal hastalık meydana gelebilmektedir. Bunların yanısıra, diyabet, AIDS ve lösemi gibi hastalıklar da periodontal hastalıkları tetikleyebilir. Aynı zamanda bu tür hastalıklar tedavi sürecini de etkileyebilmektedir. 

Kişinin kullandığı ilaçlar da periodontal hastalık üzerinde etkili olabilir. Bunlara örnek olarak antidepresan, doğum kontrol hapı ve kalp ilaçları verilebilir. Son olarak, yetersiz ve dengesiz beslenme de hastalık sebepleri arasındadır. Çünkü yetersiz beslenme bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Bu da hastalığın oluşmasını tetikler ve vücudun enfeksiyonla savaşmasını zorlaştırır. 

Periodontoloji alanında kullanılan presel

Periodontoloji tedavisi nasıl gerçekleşir?

Periodontoloji tedavisinin başlangıcında dişin temizlenme işlemi gerçekleştirilir. Örneğin dental plak, diş yüzeyindeki bakteriler ve diş taşı temizlenir. Bu sayede diş etindeki iltihap azaltılmış ya da yok edilmiş olur. Aynı zamanda, bu iltihaba neden olan mikroorganizmalar da uzaklaştırılmış olur. Bunun sonucu olarak diş eti daha sağlıklı bir yapıya sahip olur. 

Bir periodontoloji tedavisi: 

  • Çekilmiş diş eti,
  • Büyümüş diş eti,
  • İltihaplı diş eti,
  • Diş ve diş eti arasındaki boşkukları (cep), ve
  • Kemik erimesini tedavi edebilir. 

Bu işlemler lokal anestezi yoluyla yapılabilmektedir. 

Erken teşhis ile doğru ve etkili bir periodontoloji tedavisiyle hasta sağlıklı diş ve diş etlerine kavuşabilmektedir. Erken dönem hastalıklarda cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulmamaktadır. 

Eğer ilerlemiş bir periodontal hastalığınız varsa cerrahi tedavi gerekebilir. Subgingival küretaj, gingivektomi, gingivoplasti ve flep operasyonu, cerrahi tedavilerden bazılarıdır. 

Subgingival küretaj ile lokal anesteziyle diş eti uyuşturulur. Daha sonra diş eti altındaki diş taşları ve iltihaplı dokular temizlenir. Bu tedavi yöntemi, beklenen doku iyileşmesi gerçekleşmediği durumlarda uygulanır. 

Gingivektomi ve gingivoplasti de lokal anestezi uygulanarak yapılan tedaviler arasındadır. Bu tedavi, diş eti büyümelerini tedavi eder ve kalınlaşan diş eti kenarlarını şekillendirir. 

Flep operasyonu da lokal anestezi altında yapılan, diş etini kaldırıp iltihapları dokuları uzaklaştırarak yapılan bir işlemdir. Bu sayede hastalığın ilerlemesi de önlenir ve kemik düzeltmeleri yapılır. 

Şimdi de periodontoloji tedavisinde kullanılan aletlere göz atalım. 

Periodontoloji tedavisinde kullanılan aletler

Periodontoloji alanında kullanılan Nabers Sond

Periodontoloji alanında kullanılan aletlerden bazılarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Periodontal sond: Periodontoloji alanında kullanılan başlıca aletlerden biridir. Cebin derinliğinin ölçülmesinde ve yerinin belirlenmesinde kullanılır.  
  • Nabers sondu (Furkasyon): Furkasyon sondu da diş eti hastalıkları tedavisinde kullanılan yaygın bir sond türüdür. 
  • Williams sondu: Tek taraflı periodontal sondlardan biridir. 
  • Presel: Ayna ve sond ile birlikte muayene seti olarak da satın alınan aletlerden biridir. 
  • Gracey küret: Gracey küret, pek çok diş hekimliği alanında kullanıldığı gibi periodontolojide de kullanılmaktadır. 
  • Scaler: Scaler, diş eti üzerindeki ve altındaki tartarın temizliğinde de kullanılmaktadır ve diş krevatuvarı olarak da bilinir.  
  • Bistüri sapı: Bistüri ucuna takılan saptır. Bistüri ucu ise dokuda yapılan kesilerde kullanılır. 

Periodontoloji Malzemeleri

Diş hekimlerinin yanı sıra, periodontoloji öğrencileri de bu malzemelerden yararlanmaktadır. Periodontoloji diş malzemeleri çeşitli olmakla birlikte, dental öğrencilerin dersleri için oldukça önemlidir. 

  • Diş Eti Muayene Aleti: Diş hekimlerinin ağız içinde daha net bir görüş elde etmelerini sağlayan bir araç olan diş eti muayene aleti, özellikle periodontal cerrahi işlemlerde kullanılır. Aydınlatmalı modelleri tercih etmek, görüşünüzü daha da netleştirir.

  • Netlik sağlayan şeffaf koruyucu gözlükler: Diş hekimliği öğrencileri için periodontoloji işlemleri sırasında gözlerini korumanın önemli olduğunu unutmamak gerekir. Şeffaf koruyucu gözlükler, olası sıçramaları ve partikülleri engelleyerek işinizi güvenli bir şekilde yapmanızı sağlar.

  • Diş Tedavilerinde Temel: Dental Pamuk Rulosu:  Dental pamuk rulosu, operasyon sırasında ağız içindeki alanı kuru tutmak için kullanılır. Aynı zamanda kanın emilmesine yardımcı olur. Hijyenik ve emici bir dental pamuk rulosu, periodontoloji tedavileri sırasında sıklıkla kullanılan bir malzemedir.

  • Supragingival Ölçekleme Uçları: Diş Taşlarını Etkili Şekilde Kaldırın: Supragingival ölçekleme uçları, supragingival ve dental boyun taşlarını temizlemek ve başlangıçtaki sert nesneleri çıkarmak için kullanılır. Bu uçlar, ağaçkakan, EMS ve Mectron Ultrasonik Ölçekleyici ile uyumludur. Özellikle G2 supragingival uç, ağır diş taşlarını etkili bir şekilde temizler.

  • P1 Periodontal Temizleme: Yüksek Kaliteli Bir Seçenek: Periodontoloji alanında kullanılan malzemeler arasında P1 Periodontal Temizleme de bulunmaktadır. P1 periodontal temizleme ucu, sağlam ve yüksek kaliteli malzemeden üretilmiştir. Sürtünmeye, kırılmaya ve paslanmaya karşı dayanıklıdır. Sert malzeme için elmas kaplama içerir ve diş hekimleri için vazgeçilmez bir seçenektir. %100 yüksek kalite sunarak subgingival kalkülüsün etkili bir şekilde temizlenmesini sağlar.

Bunlar gibi daha fazla diş hekimliği malzemeleri için Medoloji’yi ziyaret edin.

Medoloji, Türkiye’deki diş hekimleri ve diş hekimliği öğrencilerine ihtiyaçları olan malzemeleri 48 saat içinde temin eden online bir mağazadır. Bunun yanı sıra, 7/24 müşteri desteği ve 14 gün içinde iade seçeneği sunar. Daha fazla ürün görmek için şimdi ziyaret edin.

yorum Yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

SİPARİŞİNİZ İLE İLGİLİ NOTUNUZ:
Liquid error (snippets/cart-drawer line 232): product form must be given a product

Ne arıyorsun?

Phone
WhatsApp