Endodonti aletleri ve kullanım alanları

  • 0 yorum
Endodonti aletleri ve kullanım alanları

Bir diş hekimliği dalı olarak endodonti, kanal tedavisi olarak da bilinmektedir. Endodonti, dişte çürük, kırık, travma veya enfeksiyona bağlı pulpa ve doku hasarlarının tedavisinde uygulanır. Endodonti aletleri ve kullanım alanları, diş iltihaplanmasında ve dolgunun yetersiz kaldığı durumlarda da uygulanabilmektedir. 

Bu yazıda endodonti ve endodontide kullanılan aletler hakkında detaylı bir bilgiye sahip olacaksınız. Öncelikle endodontinin tanımıyla başlayalım. 

Endodonti nedir?

Kökeni Latince olan endodonti, endo (iç) ve donti (diş) kelimelerinden türetilen bir terimdir. Endodontinin tanımını anlamak için öncelikle dişin yapısının bilinmesi gereklidir. 

Dişin birçok tabakası vardır ve bu tabakalar farklı yapıdadır. Dişin en dış katmanı minedir ve onu iç kısma doğru dentin, pulpa ve sement takip eder. Yumuşak bir yapıda olan pulpa, bir bağ dokudur ve kan damarları ve sinirler buradan geçer. İşte endodonti de zarar görmüş olan pulpa-dentin dokularının tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. 

Temel olarak endodonti, dişin kurtarılmasını ve ağrıyı ortadan kaldırmayı amaçlar. Bu sayede hasar gören diş çekilmekten kurtulabilir. Günümüzde gelişmiş tekniklerle bu işlem endodontistler tarafından sorunsuzca gerçekleştirilebilmektedir. Bir diş hekimi, diş hekimliği fakültesinden mezun olduktan sonra endodonti alanında uzmanlık eğitimi alarak endodontist olabilmektedir. 

Kanal tedavisi nedir?

Kanal tedavisi, endodontinin halk arasında daha çok bilinen adıdır. Kanal tedavisi, diş çürüklerinde dolgunun yetersiz kaldığı durumlarda, çürükten kaynaklı ağrı veya iltihaplanma durumlarında tedavi yöntemi olarak kullanılmaktadır. 

Bir endodonti uzmanı, kanal tedavisi ile hasar görmüş pulpa dokusunu ve iltihabı temizleyerek dişi çekilmekten kurtarır. Bu tedavi aynı zamanda ağrıyı keser ve bakteri oluşumunu engeller. Günümüzde kanal tedavisi, lokal anestezi ile gerçekleştirilebilmektedir. Kanal tedavisi sayesinde onarılan diş, kişinin bakımına bağlı olarak ömür boyu kullanılabilmektedir. 

Endodonti (Kanal tedavisi) ne işe yarar?

Kanal tedavisi (endodonti), hasarlı dişin çekilmesine gerek kalmadan dişi tedavi etmeyi hedefler. Bu şekilde pulpa dokusundaki hasar onarılmış olur ve kişi, dişini eskisi gibi kullanmaya devam edebilir. 

Kanal tedavisi (Endodonti) hangi durumlarda gereklidir?

Diş kökünün, çürük veya travmaya bağlı olarak iltihaplanması ancak dişin hala canlı olması durumunda kanal tedavisi gereklidir. Bu iltihap, genellikle şiddetli ağrı ile ve özellikle çok soğuk/sıcak besinler tüketildiğinde kendini gösterir. Bu durumda kök kanallarını temizleyen ve iltihaplı dokuyu çıkaran kanal tedavisi gereklidir.

Kanal tedavisi için kullanılan siman spatülü

Endodonti (Kanal tedavisi) nasıl yapılır?

Kanal tedavisinin adımlarını aşağıda bulabilirsiniz:

  • Endodontinin ilk adımı diş röntgeni çekmektir. Bu röntgen, kanal köklerinin durumunu ve çene kemiğinde enfeksiyon olup olmadığını gösterir.  
  • Bu adımda, herhangi bir acı hissiyatının önüne geçmek amacıyla lokal anestezi gerçekleştirilir. Böylece dişin etrafı uyuşturulur. 
  • Daha sonra, dişin etrafına su geçirmez bir madde yerleştirilir ve diş delinmeye başlar. Dişin enfeksiyondan etkilenen bölgeleri temizlenir ve hasarlı parçalar çıkarılır. 
  • Dişteki delik genişletilir ve bu işleme kanal eğeleme adı verilir. Bu sayede doldurma işlemi kolaylaştırılmış olacaktır.
  • Kanal tedavisinin bu aşamasında ağız içinde kalan pislikler bir sodyum hipoklorit bileşiği veya su yardımıyla temizlenir.  
  • Diş ve ağzın temizlenmesinin ardından dişteki delik doldurulur. Bu aşamada bazı diş hekimleri dişi aynı gün kapatırken diğerleri dişi geçici bir dolgu ile kapatıp bir hafta sonra asıl kapamayı gerçekleştirir. Dişe açılan kanalın doldurulması için kanalın boyu ölçülür ve dolgu malzemesi hazırlanır. Bu malzeme kanal içine yerleştirilir ve fazla gelen kısım ısı yöntemiyle kesilir. 
  • İsteğe bağlı olarak dişin üst kısmı kuron ile kapatılmaktadır. 

Endodonti kanal tedavisi sonrasında kişi dişini eskisi gibi kullanmaya devam edebilir. Dişin dış katmanı seramik, porselen veya metal taç ile tamamen kaplanır. Bu da dişi korur ve ömrünü uzatır. 

Kanal tedavisi ne kadar sürer?

Ortalama olarak kanal tedavisi iki seans sürmektedir. Ancak enfeksiyon ve diş hasarının derecesine bağlı olarak bu süre artabilir. Her seans yaklaşık bir saat sürmektedir.

Endodonti aletleri nelerdir?

K-tipi ve H-tipi eğeler

Bir diş hekimi veya endodontist olarak ihtiyacınız olan kanal tedavi aletleri şu şekildedir:

  • K-tipi eğe: K-tipi eğelerin hem manuel hem mikromotora takılarak kullanılan modelleri mevcuttur. Dentini şekillendirmede kullanılır. K-Flex adlı eğeler de esnekliği arttırmak için kullanılmaktadır.
  • H-tipi eğe: K-tipi eğelere kıyasla H-tipi eğeler daha çok kesme işlevi görür. Ayrıca genişletme, pulpa dokusunu ve kanal dolgu maddelerini kanaldan uzaklaştırmada kullanılır. Rotasyon ve reaming hareketi yapmaz, filing hareketi ile kullanılır.
  • Kanal Sondu (Spreader): Kanal dolgu işleminde kullanılır, uzundur ve uca doğru sivirlen bir yapısı vardır.
  • Siman: Yapıştırıcı materyal olarak kullanılan kimyasal bir maddedir. Çinko fosfat siman ve siman spatülü ilgili diğer ürünlerdir.
  • Kalsiyum hidroksit: Kanal içi dolgu malzemesi olarak, kanallarda dezenfeksiyon sağlama ve pulpa kaplaması gibi amaçlarla kullanılabilmektedir. Antimikrobiyal özelliğe sahiptir.
  • Bond fırçası: Tek kullanımlık ve kürdana benzer yapıdadır, ulaşılması zor alanlara girer.
  • Şırınga: İrrigasyon için kullanılır.
  • Max motor: Kanal tedavisinde yaygın olarak kullanılan araçlardan biridir.

Bunlar ve daha fazla endodonti aleti satın almak için Medoloji’yi ziyaret edin. 

Medoloji, Türkiye’de diş hekimliği aletlerini en hızlı ve kolay şekilde edinmenizi sağlayan bir platformdur. İhtiyacınız olan ürüne, bir çevrimiçi mağaza olan Medoloji’den tek bir tıkla sahip olabilirsiniz.

yorum Yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

SİPARİŞİNİZ İLE İLGİLİ NOTUNUZ:
Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Ne arıyorsun?