Modelaj Spatülü Ne İşe Yarar? Detaylı Anlatım

  • 0 yorum
Modelaj Spatülü Ne İşe Yarar? Detaylı Anlatım

Modelaj spatülü ve mum modelajı, diş hekimliğinde kullanılan malzemelerdendir. Modelaj spatülü diş hekimlerinin diş ölçümlerinde ve aynı zamanda dişlerin şeklini belirlemede kullandığı bir alettir. Mum modelajı ise diş ve diş etlerinin şeklini ve pozisyonunu tanımlamak, diş protezlerini ve kapaklarını tasarlamakta kullanılmaktadır.

Ayrıca diş hastalıklarının tedavisi için gerekli olan diş ve diş eti modelini oluşturmak için de kullanılan bir malzemedir. Bu yazıda, aşağıdaki soruların cevaplarını bulabilirsiniz:

  • Modelaj spatülü nedir?
  • Modelaj spatülü ne işe yarar?
  • Modelaj spatülü fiyatı nedir?
  • Mum modelaj spatül seti neleri kapsar? ve
  • Modelaj spatülü hangi tedavide kullanılır?

Öncelikle modelaj spatülünün tanımıyla başlayalım.

Modelaj Spatülü Nedir?

Modelaj spatülü, diş hekimliğinde kullanılan önemli aletlerden biridir. Bu araç, yumuşak ve kıvamlı malzemeleri yavaşça karıştırmak, dağıtmak veya yapıştırmak için tasarlanır ve kullanılır. 

Mum modelaj spatülü ise tahta saplıdır ve bir ucu çakı bıçağı şeklinde ince, diğer ucu düz ve yuvarlatılmış şekilde olan metal aletlerdir. Mumun eritilip şekillendirilmesinde kullanılır. İnce modelaj yapımında da kullanılır.

Peki modelaj spatülü ne işe yarar? Şimdi de bu sorunun cevabına bakalım. 

Modelaj Spatülü Ne İşe Yarar?

Bir modelaj spatül seti, diş hekimliğinde diş beyazlatma gibi işlemlerde araç olarak kullanılabilmektedir. Ayrıca, yapıştırıcıların doğru bir şekilde uygulanmasını veya malzemelerin eşit bir şekilde karıştırılmasını sağlar. Aynı zamanda, sabun, mum ve alçı blok modelasyonunda da kullanılmaktadır.

Modelaj Spatülü Hangi Tedavide Kullanılır?

Modelaj spatülü, diş beyazlatma, implant ve protez uygulamaları gibi birçok tedavide kullanılır. 

Mum Modelaj

Mum modelaj ile ilgili olarak bilinmesi gerekenler arasında kullanılan mum türü yer almaktadır. Mum modelajda Tip 1 ve Tip 2 inley mumlar kullanılır. Yeşil, koyu mavi ve mor gibi renk çeşidi de bulunmaktadır.

Mumlar akıcılığa bağlı olarak yumuşak, orta ve sert olarak ayrılır. Tip 1 mumlara baktığımızda, sert mumlar olduğunu görürüz. Distorsiyon potansiyeli, kron üzerinden veya kaviteden çıkarılırken çok azdır.

Tip 2 mum ise yumuşak mumdur ve Tip 1’e göre akıcılık değeri fazladır. Tip 2 ağız dışında kullanılabilirken Tip 1 mum ağız içinde kullanılır. 

Bunların yanı sıra, mum modelaj tekniğinde direkt (Tip 1) ve indirekt (Tip 2) teknik bulunmaktadır. İndirekt tekniğin direkt tekniğe göre avantajları daha fazladır. Bu teknik, dişten alınan ölçü üzerine hazırlanan alçı model üzerinde yapılır.

Modelaj Mumunda Hangi Özellikler Bulunmalıdır?

Bir modelaj spatülü diş setini incelerken bilinmesi gerekenler arasında modelaj mumu özellikleri de yer almaktadır. Bu mum türünde olması gereken bazı özellikler şunlardır:

  • Soğutulduğu zaman katı olabilmelidir.
  • İşlenmesi sırasında çatlama, bozulma ve kırılma olmamalıdır.
  • Isıtıldığında belirli akışkanlığa sahip olmalı. Bu noktada özelliğini kaybetmemiş olması gerekir. 
  • Tip 1 ve Tip 2 mumlar çapaklanmadan yumuşamalı. Ayrıca, marjinlerin oluşturulması sırasında çapaklanma yapılmamalıdır.
  •  Uzaklaştırıldığı takdirde manette artık bırakmamalıdır.

Modelaj Spatülü Satın Almak İçin Tıkla

Modelaj spatülü fiyatı, kullanılan malzemeye göre çeşitlilik gösterebilmektedir. Medoloji’de, paslanmaz çelikten yapılmış, kaliteli ve dayanıklı modelaj spatül seti bulabilirsiniz. Bu üçlü set, birer adet büyük ve küçük bıçaklı ve bir adet paslanmaz çelik oymacı içermektedir. 

Medoloji, diş hekimleri ve diş hekimliği öğrencilerine ihtiyaçları olan malzemeleri online olarak sunan bir web sitesidir. Siz de ihtiyacınız olan ürünü bugün sipariş ederek 48 saat içinde teslim alabilirsiniz. Daha fazla ürün görmek için siteyi ziyaret edin. 

yorum Yap

Lütfen unutmayın, yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.

SİPARİŞİNİZ İLE İLGİLİ NOTUNUZ:
Liquid error (snippets/cart-drawer line 228): product form must be given a product

Ne arıyorsun?